Thursday, 4 October 2012

Pada pak cik dan mak cik



1. sebelum judge orang sila kenal pasti diri anda dahulu..
* kalau kau pun mulut macam longkang, depan baik belakang macam haram, jangan tegur sikap orang..
2. sebelum judge anak orang sila kenal pasti anak anda dahulu..
* tak semestinya depan kau baik belakang kau pun baik..
3. kalau bukan anak kau sekali pun dan kalau hanya sekadar anak saudara kau dan kalau hanya sekadar anak pingitan tepi jalan sekali pun dan kalau dah pangkat anak pada kau, if dia buat salah, tegur secara face to face dengan dia menggunakan ayat yang boleh menyedarkan dia, bukan secara bisik2 pada orang lain (anak si polan tu gitu gini),maki hamun macam orang gila, tengking depan orang ramai or buat tak tahu(buat bodo)..
4. semasa orang kagum dengan kejayaan kau, cuba kau pandang tempat orang itu berada sekarang..
*  if kau hulur tangan secara lembut pasti disahut secara sopan dan penuh pengharapan oleh orang itu untuk jadi seperti kaukan..?
5. kalau buat salah ingat sampai mati, kalau buat baik harammmmm tak ingat langsung siap mengata lagi ada..
* anak sapa la tu nak buat2 baik konon..(antara contoh2)

* if kau yang kat atas tu, jangan lupa roda itu bulat, bumi itu bulat n everything starts with ZERO = 0.. maksud aku kat sini everything start with ZERO ialah, bila kau mula pada titik A nak tulis angka kosong pasti akan berakhir pada titik A jugak kan untuk membentuk angka 0..
eh2, lagi 1 jangan lupa kalau kau ludah ke langit pasti jatuh jugak ke bumi kalau tak ke bumi pasti kat muka kau..!